August 26, 2018

Kodurestoran kahele vol 3

Nädal aega tagasi oli Nicolal sünnipäev. Eelmisel aastal algatatud traditsioon (loe SIIT) kujunes nii meeleolukaks, et meenutame neid õhtusööke veel siiani ja polnud küsimustki, mida sellel aastal teeme. Hommikul valmistasin hunniku pannkooke. Selle virnale lõikasin peale õunasektori, kuhu torkasin säraküünlad, no et saaks natukene pidulikum. Õhtusöögi planeerimisel lähtusin samadest juhistest, nagu eelmiselgi aastal: et oleks midagi sellist, mida pole enne valmistanud, ja peen. Menüü kujunes järgmiseks:
  • friteeritud kevadrullid kanaga
  • pardifilee ahjukartulite ja ploomikastmega
  • sidrunibeseetort
Ja see tundus mulle alguses ikka väga ambitsioonikana! Nii palju võimalusi midagi nässu keerata.. Kevadrullide ilusaks rullimine, frittimine, pardifilee üleküpsetamine, kastme maitse õigeks timmimine, ja see tort. Igatahes võtsin hoiaku, et julge hundi rind on rasvane ja päris esimest päeva ma köögis kah ei toimeta, mis siis, et retseptid kõik uued on.

Kevadrullide idee ja retsepti sain oma sõbranna elukaaslaselt, nad valmistasid neid suure hunniku eelmise vana-aastaõhtu peoks. Veidi mugandasin retsepti (maisitärklise asemel kasutasin kartulitärklist, mis mul kodus olemas oli, ja otsustasin sealiha asemel kasutada kana), panen siia kirja nii, nagu mina tegin:
(sellest kogusest tuli 10 rulli)
1 kanafilee
2 porgandit
pool hiina kapsast
Spring Home kevadrulli külmutatud taigen (sain Rimist, pidavat olema ka Kaubamajas)
sojakaste
sool
pipar
2 küüslauguküünt
1 tl kartulitärklis
maapähkliõli
1 muna

Lõika kanafilee väikesteks tükkideks, maitsesta soola, pipra, sojakastme ja purustatud küüslauguga, sega hulka u 1 tl kartulitärklist ja jäta külmkappi marineerima. Lõika kapsas peenikesteks ribadeks, prae sojakastme ja veidikese õliga, tõsta sõelale nõrguma. Lõika porgand tikusuurusteks peenikesteks pulkadeks, prae sojakastme ja veidikese õliga, tõsta kapsa juurde sõelale. Prae kanafilee, tõsta sõelale. Sega koostisosad läbi, jäta jahtuma. Kui taigen on üles sulanud ja täidis jahtunud, meisterda tihedad ja enamvähem ühesuurused rullid. Mina toimetasin nii, et võtsin ruudukujulise taignatüki enda ette, panin u supilusikatäie täidist ülemisse nurka, alustasin rullimist, poole peal tõstsin keskmised nurgad sisse, rullisin edasi, ja lõpuks pintseldasin alumise nurga munaga kokku, et see haakuks rulli külge. Kuumutasin pannil paraja koguse maapähkliõli u 180 kraadini ja frittisin rulle, kuni need muutusid kuldpruuniks.
Täielik õhtu staar. Mulle tundus nende tegemine algul hullu sebimisena aga tegelikult oli ainult natukene, porgandi hakkimine oli kõige keerulisem töö. Kergem oleks porgandit riivida, kuid siis muutub see liiga vesiseks ja eesmärk on täidis pigem kuivana hoida, sellest ka sõelal nõrutamine. Teine nipp on taignahunnik katta märja käterätiga, et see ära ei kuivaks. Õhukesed taignalehed kaotavad kuivades oma elastsuse ja siis ei saa neid enam hästi rullida. Praadimine polnud ka midagi jubedat. Igal juhul soovitan ja tegin neid järgmisel õhtul veel, sest ühes pakis on 40 lehte ja mul tuli esimesel õhtul ainult 10 rulli. Tundub, et õiges taignas peitub võti, Eestis näiteks Chopsticksis müüakse keavdrullide pähe põhimõtteliselt pannkoogi sisse keeratud suuri ebakrõbedaid rulle, kahjuks. Igatahes olen leidnud retsepti, mis läheb käiku siis, kui on vaja oma kokandusoskustega muljet avaldada! Nicola küsis kohe, et kas need on külmutatud, et nagu poest ostetud ilusad rullid?!

Pearoaks mõtlesin teha pardifileed. Kodus me pole seda kunagi teinud ja restoranis olen kah ainult loetud korrad seda söönud, nii et natukene keeruline ülesanne jällegi. Kuidas ma teen midagi, mille puhul ma ise ka ei tea milline tulemus olema peaks? No eks ikka võimalikult detailsel retseptil näpuga järge ajades. Ahjukartulid tegin kõige tavalisemad, oliiviõli, soola, pipra ja rosmariiniga.
Kastme ja pardi jaoks läheb vaja:
2 pardifileed
sool
pipar
tüümian
50 ml punast veini
300 ml veisepuljongit
u 100 g kuivatatud ploome
2 tl suhkrut
sibulat
oliiviõli
Haki sibul, hauta see oliiviõlis. Haki kuivatatud ploomid, lisa sibulale, sega. Lisa suhkur, puljong ja vein, kuumuta madalal kuumusel ja sega aegajalt. Maitsesta vajadusel soola-pipraga. Enne serveerimist lase kaste sõelast läbi.

Võta pardifilee juba varem külmkapist välja, et see jõuaks enne küpsetamist toatemperatuurini soojeneda. Lõika pardifileel nahale terava noaga sisselõiked, pane tähele, et lõikaksid ainult nahka. Maitsesta soola ja pipraga. Aseta fileed nahk allpool külmale pannile, vali madal kuumus ja oota, et eralduks rasv. Lisa pannile rasva sisse värsket tüümiani. Tõsta kuumust, pruunista nahka. Tõsta kuumus kõrgeks ja pööra fileed teisele küljele, prae u 4 minutit, oleneb filee suurusest. Pööra uuesti nahaga pool alla ja lase nahk krõbedaks. Tõsta fileed fooliumi sisse ja lõika u 10 minuti pärast lahti. Serveeri kastme ja meelepärase lisandiga.

Mul on tunne, et võibolla oli see pardifilee ikkagi natukene liiga kaua küpseda saanud. Mul on meeles, et see peaks natukene roosakam olema, kui minul oli. Nii et u 8 minutit fooliumis oleks olnud juba piisav, ma arvan. Õnneks oli toit siiski maitsev ja ploomikaste meeldis mulle eriti.
Magustoiduretsepti sain jälle Mari-Liis Iloveri blogist, retsept on leitav SIIT. Järgisin endaarust retsepti väga täpselt, kuid selle õhtu roogadest oli tort minujaoks kõige keskmisem tulemus. Maitsev, kuid liiga magus ja põhi oli kehv. See, et mul muretaigen väga hästi õnnestuda ei taha, pole mingisugune üllatus, selle kohta peaksin mingeid eraldi nippe veel lugema. Sidrunitäidis tuli väga hea. Besee iseenesest vist tuli ka välja, aga ka minul tekkis mingisugune vedelik põhja, mille tõttu siis muretaigen läbi vettis. Kommentaarides spekuleeritakse, et võibolla on munad liiga värsked, selle võimaluse välistan. Teine põhjus võib olla suhkur, mis pole jõudnud munavalges lahustuda. Kuna tort tuli minu maitse jaoks liiga magus, siis järgmisel korral vähendan suhkrukogust, mikserdan beseed kauem ja võibolla õnnestub ilma vedeliku tekkimiseta. Valisin selle tordi, sest Nicola on suur sidrunimagustoitude sõber ja besee on juba kord siuke uhkem asi, mida lauale panna. Uuesti proovin aga kindlasti teha.

No comments: