March 15, 2016

Veiseliha-õllehautis

Seekord midagi, mis sobib pigem pühapäevaseks õhtusöögiks, sest vajab pikemat ettevalmistamist ja kaua podisemist. Aga tegemist on millegi väga maitsvaga, mille retsepti Nicola SIIT võttis ja seda sööki juba 2 korda teinud on, nii meile endale kui sõpradele. Tahaks praegugi.. Lisandiks tegin kartuliputru, mille lõpus veel ahjust läbi lasin.

Vaja läheb:
käntsakas veiseliha, umbes 800 g - esimesel korral ostsime veiseprae kondita, teisel korral oli nimetus "veise tagaosa"
peekonit
3 sibulat
3 porgandit
paar sellerivart
4 küüslauguküünt
0,5 l tumedat õlut, meil oli mõlemal korral Must Nunn
0,5 l puljongit
1-2 spl tomatipastat
värsket tüümiani
suhkurt, soola, pipart
oliiviõli
koriandrit
rosmariini
Lõika liha parajateks tükkideks, sega oliiviõli, soola, pipra, koriandri ja rosmariiniga ja jäta toasooja marineeruma paariks tunniks. Kui marineerimine hakkab lõpule jõudma, võid juurikad ette valmistada: haki sibul, porgand ja seller, jättes kõik võrdlemisi suurteks tükkideks (ka sibul). Prae tükkideks lõigatud peekon pannil kuni rasv on eraldunud ja peekon on krõbe, tõsta peekon suurde potti, kus hautist tegema hakkad aga võimalikult palju peekonirasva proovi pannile jätta. Pruunista kõrgel kuumusel veiseliha peekonirasvas ja lisa potti.
 Seal samal pannil, kus peaks ikka liharasva alles olema, prae sibulat keskmisel kuumusel 5 minutit, maitsesta soolaga. Lisa purustatud küüslauk ja veidi aja pärast õlu, kuumuta ja sega paar minutit ja lisa potti. Ära maitse mitte midagi, sest praegu maitsebki see ainult nagu õlu ja sibul :D Nüüd on aeg kõik asjad potti panna, mida seal veel ei ole. Porgand, seller, värske tüümian, tomatipasta, maitsesta suhkru ja pipraga. Kuna liha ja sibul juba said soola, siis sellega võib siin etapis tagasihoidlikum olla või maitsestada hiljem.
 Lisa puljongit nii palju, et kataks poti sisu napilt ära. Kuumuta kupatus üles ja siis lase vaiksel tulel kaane all umbes 2 tundi podiseda. Seejärel eemalda kaas, tõsta kuumust ja umbes 30 minuti pärast peaks kaste piisavalt paks olema ilma jahu lisamata. Mõnus..

No comments: